Receptory uloženy v chuťových pohárcích …
– receptory uloženy v chuťových pohárcích na povrchu jazyka (nejvíce na špičce a okrajích) a po celé sliznici ústní dutiny – je jich okolo 10 tisíc
– 4 skupiny chuťových vjemů – sladko, slano, kyselo, hořko (+ kombinace)
– na chuť. vnímání se podílí i čich (potrava má nevýraznou chuť při onem. nos. dutiny)
– má význam pro reflexní vylučování slin, žaludeční a pankreatické šťávy
– vzruchy vedeny do temenního laloku
4. Termoreceptory
– velmi jednoduchá volná zakončení nervových buněk
– nejvíce v kůži obličeje a na hřbetu ruky, nejméně v kůži zad
– 1) vnímající chlad – 8krát více než tepelných, uloženy povrchově – Krauseho tělíska
2) vnímající teplo – uloženy hlouběji v kůži – Ruffiniho tělíska
5. Nociceptory
– reagují na látky uvolňované poškozenými tkáněmi
– vnímají bolest (informace o ohrožení nebo poškození organismu)
– v oblasti kůže, ale i vnitřních orgánů
– citlivost receptorů se nesnižuje při delším působení podnětu (např. trvalá bolest zubů)
– mechanoreceptory + termoreceptory + nociceptory = kožní čidla
– kombinovanou činností těchto receptorů vnímáme hladkost, drsnost, vlhkost, suchost