Marxismus (Karl Marx):

Mohlo by se vám líbit...

1 odpověď

  1. Anonymní napsal:

    máte tu chybu.

    Třídy jsou 2

    dělí se podle vlastnického vztahu k výrobním prostředkům.

    1. třída jsou buržuové a jejich podsložka(maloburžoazie)vlastníci výrobních prostředků, dnes bychom řekli, že jsou to kapitalisté/podnikatelé/vlastnící firem a zaměstnávající ty, kteří musí pro přežití prodávat svoji pracovní sílu.

    2. třída je proletariát. Jsou to všichni ti, kteří nevlastní výrobní prostředky-firmy. Ti,kteří musí pro vlastní přežití prodávat svoji pracovní sílu, za kterou dostávají mzdu. Mzda není odrazem tržní ceny produktů, které jsou vyrobeny. Mzda není ani podíl na zisku. (existuje i pojem lumpenproletariat – to jsou nezaměstnatelní, jako např. gambleři, flákači, permanentní kriminálníci)

    Produkt, který zaměstnanec(proletář) vyrobí, má určitou tržní hodnotu, která je určena nabídnou a poptávkou na lokálním, ale i globálním trhu. Kdyby kapitalista ze zisku (nebo kapitálu vytvořeného minulou prací námezdně pracujících) který vytváří zaměstnanci, uhradil náklady a přesně cenu práce zaměstnanců, neměl by z čeho on sám přežít. V podstatě je k tomu i vzorec
    O=c+v+m a ten říká, že
    cena produktu = kapitál vložený do výroby + cena práce (mzdové náklady) + nadhodnota

    To znamená, že výroba produktu něco stojí. A stojí přesně mzdové a kapitálové náklady(materiální), ovšem po uhrazení těchto nákladů by kapitalista nic nevydělal, a proto je nezbytné také mít zisk… A to je to M – nadhodnota.

    Z toho vyplývá, že kapitalisté vyplácejí mzdu, tedy část z tržní hodnoty produktu a zbytek si přivlastňují, aby vytvořili zisk.

    Pracující tedy pracuje určitou dobu jednak na sebe, ale i na kapitalistu. Pracující vlastně kapitalistu živí.

    Dalibor Špidla

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *